Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

De Kleine Aarde te goed verscholen?

DOOR JOURNALIST TON ROOMS

Het lijkt niet goed te gaan met De Kleine Aarde 2.0 in Boxtel, beseft projectleider Pim Ketelaars. Partners haken af en een politieke partij wilde er de stekker uittrekken.

Het is misschien wel de bekendste plek van Boxtel, het voormalig milieucentrum De Kleine Aarde. Wat zich daar afspeelt? Het gaat aan veel mensen voorbij. Ja, de voedseltuin op het terrein is een succes. Uitgegroeid tot het paradepaardje van Boxtel, zelfs. Voor de rest lijken het louter problemen die de boventoon voeren. Een ambitieus plan voor de verbouwing van de veldschuur tot een innovatief laboratorium dat niet van de grond komt, initiatiefnemers van het eerste uur die afhaken zoals onderwijsinstelling Helicon onlangs. Er is ook kritiek van een deel van de politiek. Bijvoorbeeld omdat het wel erg lang duurde voordat De Kleine Aarde huurpenningen ging betalen.

Projectleider Pim Ketelaars worstelt er ook mee. Temeer daar De Kleine Aarde nieuwe stijl juist iets wil betekenen voor ook de toekomst van de inwoners. Het begint al met de omschrijving van de doelstelling van de partijen die het collectief vormen dat sinds drie jaar het park exploiteert. Wat willen Heijmans, waterschap De Dommel, Sint-Lucas, Summa College, Maris Projects, woonstichting Joost en ook de gemeente Boxtel nu eigenlijk op De Kleine Aarde? ,,Bouwen aan een circulaire economie en samenleving en samen duurzame initiatieven ontwikkelen. Natuur inclusief, zeg maar", zegt Ketelaars. Meteen beseffend dat dit aan de stamtafel in de voetbalkantine niet meteen een belletje zal doen rinkelen.

Een nieuwe poging dan. Ketelaars: ,,De weg vrijmaken voor een duurzame samenleving." Met de voorbeelden van ontwikkelingen op het terrein die daarbij horen. De bouw van 22 duurzame appartementen met innovatieve oplossingen voor energie en watergebruik. Een voedselbos waar niet met eenjarige planten wordt gewerkt, maar vooral met soorten die meerdere jaren vruchten geven. Of de insectentuin met technieken om de populatie van insecten, die wereldwijd verontrustend daalt, te laten toenemen. ,,En bedrijven zoals WSD, Greentech Park Brabant en Urban Ponics die ruimte hebben gevonden in het bezoekerscentrum en aan bijzondere, duurzame technieken werken. Zoals het verticaal kweken van groenten en van groenafval nieuwe producten maken."

Goed verscholen

Het is tot nu toe goed verscholen gebleven achter de muren van De Kleine Aarde. ,,De deuren moeten open", vindt ook Ketelaars. ,,Te lang is er een drempel geweest om bij De Kleine Aarde binnen te stappen. Terwijl alle ontwikkelingen hier ook van betekenis zijn voor de toekomst van Boxtelaren." Daarom zijn het inspireren en bij elkaar brengen van mensen als belangrijke doelen gesteld.

Ketelaars: ,,Met houden van lezingen en tentoonstellingen. Discussies ook over duurzaamheid en anders leven. En die niet alleen hier voeren, maar ook buiten de poort. Inderdaad aan die stamtafel in de voetbalkantine. Ook al zijn de interesses daar in eerste instantie van een andere orde."

Het beeld dat er niet veel gebeurt op het terrein moet verdwijnen, stelt Ketelaars. Door daden en door die ook te verkondigen. ,,Te lang is onduidelijk geweest wie waarvoor verantwoordelijk was. Liep niet alles even vlot. Waren er problemen met betalen van de huur of het vormen van de noodzakelijke stichting om de zaak te kunnen leiden. Dat is nu allemaal wel geregeld."

Want los van problemen zoals het vertrek van Helicon als partner, staat er veel op stapel. ,,We gaan de veldschuur verbouwen. Niet tot laboratorium, maar tot ruimten voor innovatieve bedrijfjes. Een verbouwing door studenten met nieuwe, duurzame materialen. De Van Coothhoeve is opgeknapt en daarin komt wellicht een kenniscentrum van de Herenboeren. De WSD breidt het aantal opleidingen hier uit, om nog iets anders te noemen."

Ketelaars zou graag zien dat De Kleine Aarde meer een ontmoetingsfunctie krijgt. ,,Het park heeft iets krachtigs, dat zouden meer mensen moeten ontdekken. De horeca biedt plaats voor inspirerende sessies. En voor een kop koffie na een wandeling." Door bijvoorbeeld het Julianalaantje, dat zijn naam dankt aan een wandeling van de toenmalige koningin die in 1974 de inmiddels in verval geraakte bolwoning kwam bekijken. ,,Die willen we renoveren, en er wellicht een bed and breakfast in realiseren. Het is toch het paradepaardje van De Kleine Aarde en bekend bij iedereen in Boxtel."

Bron: Brabants Dagblad