Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

De reis naar een duurzaam en comfortabel gebouw


Op donderdagavond 24 mei jl. konden geïnteresseerden terecht in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde. Onder leiding van projectleider Pim Ketelaars (namens St. Joseph verantwoordelijk voor de bouw van 22 duurzame en zelfvoorzienende appartementen) werden toehoorders meegenomen in het proces tot nu toe. Want een duurzaam gebouw ontstaat niet zomaar.
“Wij laten ons inspireren op alle terreinen. Van energie, water, tot afval en materiaalkeuze”, zo begint Ketelaars.

Gezondheid & comfort

Aan het woord komen architect Marlies Zuidam (FAAM architecten) en Niels Struijcken van Heijmans. Zij lichten toe hoe zij naar het project kijken. “We willen het zo comfortabel mogelijk maken voor bewoners, maar wel met een bewuste keuze voor duurzame materialen”, aldus Struijcken. Zuidam vult aan: “Zeker als je weet dat een gebouw slechts voor 15-20 procent bijdraagt aan een duurzaam bestaan. Dat betekent voor ons dat we verder willen kijken en onze ambitie dus willen verbreden”.

Energie & water

Het meest innovatieve idee komt van Johan Koekkoek, directeur van Visietech installaties. “Het gebouw wordt straks compleet zelfvoorzienend. Het levert zelfs energie op en maakt gebruik van de natuur”, zo neemt hij de aanwezigen mee. “Het gebruik van een zeezout accu voor opslag van energie is echt nieuw in Nederland. Er wordt nu volop mee geëxperimenteerd en de eerste resultaten zijn veelbelovend”.

Kosten

Rob Dekker (bestuurder St. Joseph) neemt als laatste het woord. “We hebben te maken met een heel bijzondere locatie en daar willen wij zorgvuldig mee omgaan. Ik ben er trots op dat we deze reis samen aangaan en heb er alle vertrouwen in dat we straks met een prachtig product komen.“

Gedrag

Na een korte break vraagt de projectleider eerst hoe de toehoorders zelf kijken naar duurzaam gedrag. Wat doet men nu al? En wat is de motivatie om dat gedrag te laten zien. Aansluitend neemt Patricia van Rooij het woord over om in te gaan op de gedragscomponent. Een grote uitdaging naast de ontwikkeling van het gebouw. Want hoe mooi zou het zijn als we ook het gedrag van de bewoners kunnen prikkelen. Van Rooij neemt de luisteraars mee in hoe je gewenst gedrag bereikt: door bijvoorbeeld de inzet van beloningen.

Bent u ook geïnteresseerd in de voortgang van dit project? Meld u dan aan via communicatie@sintjoseph.nl. Er volgen na de zomerperiode nog meer inspiratiesessies.