Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Geslaagde opening en lezing insectentuin

Op vrijdag 31 mei 2019, een mooie lenteavond, is insectentuin. Na 2 jaar van ontwerp, bouw en aanleg, is de tuin met bijenhal gerealiseerd. En het is mooi geworden, zo vinden de initiatiefnemers, Martien Tholen en Eric van Oijen zelf en daar denken de genodigden en bezoekers ook zo over.

Studenten van Summa college hebben de bijenhal ontworpen en gebouwd. De vorm van een honingraat is verwerkt in de wanden van de hal en daarmee is het een extra uitdaging geworden voor de bouwers. Ook is er zoveel mogelijk materiaal hergebruikt wat al aanwezig was op De Kleine Aarde en dan is er creativiteit nodig om net die balk toch passend te krijgen. Niet alles was voorhanden en daarvoor is duurzaam materiaal gekocht.

Terwijl de studenten aan het klussen waren aan de bijenhal werd de insectentuin onder handen genomen door Martien en Eric. De bestaande structuur is opgeknapt en gaandeweg is de tuin gevuld met vooral inheemse planten die uiteraard goed zijn voor insecten. Ook nestgelegenheid is gemaakt: zoals een insectenhotel, kaal zand en stapelstenen. Warm, droog, maar ook kouder en nat, zodat zoveel mogelijk verschillende dieren en planten er een thuis vinden.

Mede-gebruikers van De Kleine Aarde zoals De Voedseltuin en het Kleine Aarde Netwerk, Bonne Vie, familie en vrienden, IVN-ers, HAS studenten en insecten belangstellenden waren aanwezig bij de onthulling van het logo van de Insectentuin. De aankomende generaties, kinderen en kleinkinderen, mochten het lint doorknippen en daarmee is de opening een feit.

Aansluitend was er een lezing. De insecten zijn een heel grote groep dieren (enkele miljoenen soorten!), waarvan we de meesten niet eens kennen. In de lezing werden bijzonderheden naar voren gehaald, zoals de bijendans en dat kolonies termieten van wel 10 miljoen insecten kunnen samenleven zonder dat daar een regering aan te pas komt. Ook de mug verdient een plekje, want de samenhang tussen al deze dieren is veel te ingewikkeld om te denken dat wij als mens kunnen bepalen welke dieren wel en welke niet nuttig zijn.

Ondertussen werd in de lezing ook wel duidelijk dat het met de insecten niet zo goed gaat. De hoeveelheid insecten is hard teruggelopen en veel soorten zijn met uitsterven bedreigd. En dat heeft weer gevolgen voor alle anderen dieren en ook voor ons, want insecten zijn essentieel voor leven op Aarde. Hopelijk vinden we spoedig oplossingen voor dit vraagstuk, wat samenhangt met de manier waarop wij met de Aarde omgaan.

De Insectentuin zal haar steentje bijdragen, door in het klein een plek te zijn voor planten en insecten en vooral ook door het uitdragen van het belang er van. De insectentuin is vrij toegankelijk op dagen en tijden dat ook De Kleine Aarde open is.

Nadere informatie: Eric van Oijen, tel: 06-37454943 of info@imkerijhetgroenewoud.nl