Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Houten huis dat 1000 jaar meegaat

In een zoektocht naar maximale duurzaamheid en circulariteit, ontwerpt Heijmans een innovatief wooncomplex voor Woonstichting St. Joseph op het terrein van De Kleine Aarde. Behalve de betonnen fundering is de constructie van de 22 appartementen volledig opgebouwd uit kruisgelamineerd hout: massieve houten platen die bestaan uit drie of vijf lagen geperst en kruislings gelijmd hout.

Huizen bouwen met hout, dat doen mensen al eeuwenlang. Maar met de komst van beton en staal is het hout langzaam vergeten als bouwmateriaal. Terwijl het zoveel voordelen heeft. Shawn Leeflang, aankomend ontwikkelaar bij Heijmans en onderdeel van het ontwerpteam van het wooncomplex op De Kleine Aarde, legt uit waarom hout zo goed bij deze tijd past. "Als je zoekt naar een duurzame en circulaire oplossing, past hout perfect. Tijdens de groei absorberen bomen koolstofdioxide, dat gevangen blijft in het hout, terwijl bij productie van bijvoorbeeld beton juist CO2 vrijkomt. En waar beton een levensduur heeft van maximaal 100 jaar, gaat kruisgelamineerd hout wel 1.000 jaar mee.*

Circulair is massieve houtbouw ook, omdat het een droogbouwsysteem is. Je hebt enkel schroeven nodig om het gebouw in elkaar te zetten, daardoor kun je het in theorie zo uit elkaar halen en ergens anders weer opbouwen. En hout is het enige constructiemateriaal dat in de natuur groeit.” Het klinkt heel logisch, maar waarom is houtbouw dan zo lang weggeweest? Toch niet stevig genoeg misschien? “Zeker niet, met kruisgelamineerd houtbouw kun je zelfs hoogbouw maken. Het wordt ook niet te zwaar, een houtconstructie is lichter dan een van beton”, legt Shawn uit. Ook wil hij graag benadrukken dat een houten huis niet brandgevaarlijk is.

Op papier is het ontwerp circulair, duurzaam en CO2-vriendelijk, maar hoe zit het met het wooncomfort? “Een bijkomend voordeel van hout is dat veel mensen er een fijn gevoel bij hebben”, zegt Shawn.

Een andere uitdaging voor het wooncomfort is het trillen van de vloer. “Doordat hout zo licht is, trilt het sneller. Als je daar geen rekening mee houdt in een appartementencomplex, voelen de buren de vloer trillen als jij in je appartement loopt. Om dat op te lossen, maakten we een doos-in-doos constructie. Ieder appartement heeft zijn eigen constructieve wanden, die losstaan van die van de buren.”

Alles bij elkaar ziet Shawn het zeker gebeuren dat er de komende jaren meer massieve houtbouwprojecten zullen verrijzen. “Het is best spannend om te bedenken wat er zou gebeuren als de hele bouwsector over zou gaan op hout.”


*bron: NIBE Milieudatabase

Foto: Shawn Leeflang voor zorgboerderij Wouterbergen in Someren, opgetrokken uit massief hout