Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Onthulling tijdelijk uitkijkpunt op De Kleine Aarde

Samen met Bouwbedrijf Heijmans heeft Matthijs Bosman van de ‘Praktijk van het Ideaal’ het initiatief opgepakt om op het terrein van De Kleine Aarde een tijdelijk uitkijkpunt te realiseren: ‘Het toppunt van het Ideaal’. Dit tijdelijke uitkijkpunt is een voorloper van het uitkijkpunt dat is gepland op het toekomstige appartementengebouw. Een ontmoetingsplek met uitzicht over De Kleine Aarde, om elkaar te inspireren en de initiatieven van De Kleine Aarde te presenteren. Het uitkijkpunt wordt vrijdag 14 december om 17.00 uur officieel geopend. Precies één jaar na het overlijden van de inspirerende pionier van het eerste uur: Sietz Leeflang.

Het Toppunt van het Ideaal is een 6,5 meter hoge uitkijkpost van steigermateriaal en hergebruikt hout. Het uitkijkpunt geeft bezoekers het komende jaar de gelegenheid om De Kleine Aarde van een andere kant te bekijken. De hoogte van het uitkijkpunt correspondeert met de hoogte van de 22 appartementen die uiteindelijk op deze plek worden gerealiseerd.

Het Toppunt van het Ideaal
Matthijs Bosman richtte eerder dit jaar ‘De Praktijk van het Ideaal’ op. Het is een klein instituut dat in tijden van verandering, alle betrokkenen helpt bij het waarneembaar maken van hun idealen. Het afgelopen jaar is er mede in De Praktijk van het Ideaal veel gesproken over de idealen van gebruikers van De Kleine Aarde en de omwonenden. Matthijs Bosman licht toe: “Niet voor niets staat er op één van de ramen van de oude kas waarin De Praktijk van het Ideaal is gevestigd, geschreven: ‘Hoezeer wij in staat zijn om de idealen van anderen te waarderen, bepaalt in grote mate hoeveel we er zelf realiseren’. De Kleine Aarde is nou eenmaal een plek die je met elkaar deelt. Dan moet je dus samen zorgvuldig en positief naar de toekomst kijken. Deze overwegingen en opvattingen van het afgelopen jaar krijgen nu dus vaste vorm in een tijdelijk bouwwerk dat bezoekers uitnodigt om letterlijk een ander standpunt in te nemen. Op de bovenste etage komt nog een sokkel, waar iedereen op plaats mag nemen. Het is het ‘Monument voor de pionier in ons allemaal’.”

Duurzame appartementen
Het gebouw dat St. Joseph op de Kleine Aarde gaat ontwikkelen wordt een woongebouw met 22 sociale huurappartementen van 49 en 60 vierkante meter. Voor huishoudens van verschillende leeftijden die duurzaam en comfortabel willen wonen. Het wordt een volledig houten constructie met veel glas in de brede gevels van 7,5 meter. Hout is gezonder voor het binnenklimaat en het wordt veel energiezuiger geproduceerd dan beton. Er worden zoveel mogelijk bouwmaterialen uit de directe omgeving gehaald. Lees hier meer over dit bijzondere nieuwbouwproject.

Veel ontwikkelingen op De Kleine Aarde
Vanaf de oprichting in 1972 zijn er op het terrein van De Kleine Aarde vele ontwikkelingen geweest. Heijmans heeft deze ontwikkelingen op haar website in een mooie tijdlijn in beeld gebracht. Er zijn natuurlijk nog veel andere partijen met overtuiging op het terrein aan het werk, waaronder de voedseltuin, K.A.N. met het voedselbos, de WSD, onderwijsinstellingen en werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.