Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Kennismaking "Praktijk van het ideaal"

Op vrijdag 13 april ontving kunstenaar Matthijs Bosman zo’n 20 buren van de Kleine Aarde voor een kennismakingsborrel. Samen met gastheer en gastvrouw Ruud en Marlies bereidde hij een warm welkom voor met een bijzonder hapje en een drankje, zoals beloofd in de uitnodiging die de buren van de Kleine Aarde enkele weken daarvoor per post of digitaal ontvingen.

Matthijs heeft in de kas de ‘Praktijk van het Ideaal’ opgericht. Daarvoor heeft hij enkele aanpassingen moeten doen om een deel van de kas veilig te maken voor bezoekers. “Toen ik deze kas zag sprak de ruimte en de verwildering meteen tot mijn verbeelding. Ik hoorde dat de kas in onbruik was geraakt maar met wat simpele, goede voorzieningen bleek ik toch een deel van de kas weer te kunnen benutten.”

Matthijs komt uit Den Bosch en werkt als kunstenaar in heel Nederland en soms erbuiten, aan projecten die gebaseerd zijn op een specifieke, plaatselijke situatie en de mogelijkheid om je omgeving heel anders te beleven. Hij was al eens kasteelheer van Geldrop, maakte een speelfilm over de Amsterdamsestraatweg in Utrecht en stelde onlangs een alternatief plan voor het historische centrum van de stad Krakau in Polen tentoon. Nu is hij in Boxtel neergestreken. “De Praktijk van het Ideaal is eigenlijk een klein instituut dat ik hier heb opgericht. Daar waar idealen in de praktijk worden gebracht, wordt intens en minder rationeel geleefd. Dat is een situatie waarin ik gedij en waar ik aan bij kan dragen. Ik ben erg gegrepen door de overgave waarmee hier ooit door de initiatiefnemers aan hun idealen werd gewerkt. Nu wordt er hier weer gewerkt om indrukwekkende idealen te realiseren en dat maakt dit tot een spannende plek. Wat er de komende tijd precies in de P.v.h.I. gaat gebeuren is nog open, omdat ik eerst nog meer wil weten over wat de betrokkenen precies bezighoudt. Maar er zullen wat mij betreft in ieder geval veel interessante ontmoetingen plaatsvinden. Mede vanwege die vrijheid in het project ben ik extra blij dat Woonstichting Sint Joseph me in de gelegenheid stelde om hier aan het werk te gaan.”
Matthijs vertelt dat hij het niet kan laten om als kunstenaar met een romantische en avontuur minnende blik naar deze omgeving te kijken. En dat is precies wat hij ook bij alle betrokkenen wil oproepen of versterken.

“Ik keek er erg naar uit om met wat meer buren van het terrein kennis te maken” vertelt hij. “Er was een heel goede sfeer die vrijdag en ik heb leuke mensen ontmoet. Het is begrijpelijk dat veel mensen iets anders hebben op zo’n vrijdagnamiddag en daarom ben ik tevreden over de opkomst. Enkele mensen wilden graag op een ander moment kennis komen maken of verder praten na onze eerste ontmoeting. In beide gevallen ga ik daar de komende tijd graag gehoor aan geven!”

Heeft u een vraag of een tip voor de Praktijk van het Ideaal?

Of wilt u eens komen kijken?

Matthijs is te bereiken via matthijsbosman@gmail.com of 06 – 186 958 97