Tegenlicht Meet Up Boxtel: groen leven is het nieuwe normaal
Wat vaker de fiets pakken, minder vlees eten, minder plastic verbruiken. We weten allemaal wat goed voor ons en de Aarde is. En we weten ook wat we wel of niet moeten doen om onze impact op het milieu te verkleinen. Of je nu een kleine of grote beurs hebt: de verleidingen van het moderne leven komen toch regelmatig om de hoek kijken, waardoor je nét iets minder verantwoord bezig bent dan je zou willen. Die worsteling stond tijdens de eerste Tegenlicht Meet-Up in Boxtel centraal. Die werd afgelopen donderdag 21 november – heel toepasselijk – georganiseerd op De Kleine Aarde in Boxtel. De ingrediënten? Samen een Tegenlicht-aflevering bekijken met een discussie over het onderwerp als toetje.
De worsteling van de groenmens
Hoe kun je midden in de huidige consumptiemaatschappij staan en tóch goed – en groen – bezig zijn? En is groen leven voor iedereen weggelegd? Het vormde de kern van de Tegenlicht-aflevering die door meer dan 40 bezoekers samen bekeken werd. De opkomst was groot en er ontstond – mede dankzij de scherpe vragen van gespreksleider en Tegenlicht-gezicht Ruud Geven – na het kijken van het programma een interessante discussie. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Green Evelien, een van de hoofdpersonen van de aflevering die duurzaam leven tot een kunst heeft verheven. Van het maaien van gras met een zeis tot het vullen van de wasmachine met een gieter.
Groen voor iedereen
Hoe Evelien haar leven inricht is bewonderenswaardig, daar was elke bezoeker het over eens. Of het haalbaar is voor mensen als jij en ik? Dat was een tweede. Niet iedereen heeft tijd of zin om z’n eigen shampoo maken of om z’n eigen kruiden te verbouwen of te plukken. Daar was het publiek het wel over eens. Hoe maak je een groene levensstijl beschikbaar voor iedereen? Is het een geitenwollensokken-ding? Of is het bijvoorbeeld ook weggelegd voor ‘gewone’ mensen. Ook die met een kleine beurs?
Dergelijke vragen brachten donderdag de discussie op gang. Waar de een ervan overtuigd was dat elk beetje bijdraagt en je vooral moet focussen op wat wel kan, gaf een ander aan dat je prima met een kleiner budget groen de week door kunt brengen. “Juist met minder geld kun je makkelijker goede keuzes maken. Een vliegreis is er bijvoorbeeld niet bij.” Daar haakte ook Evelien op in: “Ecologisch leven hoeft niet alleen voor de rijken te zijn. Een Tesla is geen must. Eenvoudig leven en recyclen draagt ook bij aan een groenere wereld. Less is more.” Volgens Evelien verkleint het niet alleen je impact op het milieu, maar geeft het je juist ook meer tijd voor dingen die er echt toe doen, zoals familie.
Groener leven is soms wikken en wegen
De Tegenlichtsessie opende ook de ogen van bezoekers die dachten dat ze al best groen bezig waren. “Er valt echt nog een hele wereld te winnen”, was een veelgehoorde reactie. De meeste aanwezigen gaven aan dat er inderdaad sprake was van een intern groendilemma. “Ik woon in een tiny house, maar vlieg ook heel graag naar verre oorden. Het blijft wikken en wegen”, gaf een bezoekster aan.
Het nieuwe normaal
Een aanwezige keerde de gedachte dat de verantwoordelijkheid van groen leven bij de klant ligt, om: “Er is sprake van een oneerlijke verschuiving naar de klant. Die moet steeds zelf de keuze maken. Nadenken. En dan rijst al snel de vraag: waarom moet ík hierover nadenken. Ik zou de keuze graag willen verschuiven naar de overheid of het bedrijfsleven, zodat groen leven juist van bovenaf vanzelfsprekend wordt. Het nieuwe normaal.”
Deze gedachte kreeg – uiteraard – veel bijval vanuit het publiek. Dat sneed ook de suggestie aan dat het met omkeren ook makkelijker wordt voor mensen met een smalle beurs om duurzamer te leven. “Want nu zijn veel gezinnen allang blij dat ze het hoofd boven water kunnen houden. Die zijn echt niet bezig met hun impact op het milieu.
Comfortabel groen wonen op De Kleine Aarde
Verdwijnt die worsteling compleet als we de verantwoordelijkheid omdraaien? Natuurlijk niet. Maar, wanneer het je gemakkelijk wordt gemaakt om groen te leven, maak je zelf ook sneller betere keuzes. Zo wordt bewuster leven het nieuwe normaal. En deze gedachte is geen toekomstmuziek.
Woonstichting JOOST ontwikkelt samen met Heijmans bijvoorbeeld 22 innovatieve – en zo goed als voetafdruk-neutrale – appartementen op het terrein van De Kleine Aarde. Daarmee wordt nadrukkelijk gemikt op groen leven zonder ‘het tijdrovende gedoe’ van zelf shampoo maken bijvoorbeeld. En je gras met een zeis maaien is ook niet aan de orde. Wat de insteek dan wel is? Het de ‘gewone’ mens zo gemakkelijk mogelijk maken om op een comfortabele manier bewuster te leven Het einde van die groene worsteling? Met initiatieven als dit, is dat dichterbij dan je denkt.
De Tegenlichtsessie van donderdag was een succes en inmiddels is er al een tweede aangekondigd op 13 februari 2020. Houd de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Boxtel in de gaten voor meer informatie.
Auteur: Woonstichting Joost https://www.wonenbijjoost.nl/t...
