Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Tuinwerktijden (onder corona-voorbehoud)

Let op de tuinteam-app voor bijstellingen

April:

maandag en woensdag en op afspraak extra dagdelen

9.00 u – 12.30 u

Op Koningsdag 27 april WEL open voor tuinwerk

Mei:

meer dagdelen en meer uren

maandag, woensdag, donderdag en op afspraak extra dagdelen

8.00 u – 12.30 u

Feestdagen gesloten (Hemelvaart 21 mei, Pinkstermaandag 1 juni)

Vooruitblik juni en zomermaanden: indien de corona-maatregelen versoepelen en meer thuisblijvers weer naar de tuin kunnen komen, dan gaan we meer dagdelen open. Open dagen (Velt en De Kleine Aarde) worden misschien dit jaar niet meer ingepland. En zodra het verantwoord is, houden we op een mooie zondagmiddag een zomerborrel.

Grote uitplantronde

Maandag 20 april, dinsdag 21 april en woensdag 22 april staan in het teken van de eerste grote ronde uitplanten van de nieuwe groenteplantjes van Jongerius. We houden de april-werktijden aan: 9.00 u – 12.30 u, al is Michel er vroeger en heeft dan de koffie klaar. Maria blijft langer omdat er ook andere klussen zijn.

Graag hadden we de eerste Grote Plantdag met een feestelijk drankje afgesloten, maar in deze tijden van corona-maatregelen gaat alles anders: Wel een feestelijk tintje bij de koffie, verzorgd door Arjen Witteveen, voorzitter van de Voedselbank… en pas na corona-tijd , hopelijk in de zomer, een tuinwerkersfeestje bij de Pipowagen.

Hierbij wel de oproep aan alle zelfstandige tuinwerkers om een paar uurtjes mee te komen planten, maar niet de uitnodiging aan alle ‘winterslapers’ en ‘thuisblijvers’ om te komen kijken hoe mooi de tuin erbij ligt. Gezamenlijk een rondje over de tuin lopen, groei en bloei van de plantjes bekijken, nieuwe plannen maken, dat doen we allemaal weer na corona-tijd.

Doorwerken op de tuin

Ondertussen zijn we wel dankbaar dat we met de nodige aanpassingen, zo goed kunnen doorwerken op de Voedseltuin. We houden afstand . Het werk concentreren we op groenten en we liggen op hetzelfde schema als vorig jaar. Dat is echt goed nieuws voor de Voedselbank want verse groenten kunnen niet gemist worden.

Giften van de Beersche Hoeve

De Beersche Hoeve op het landgoed Baest in Oostelbeers ( 18 km vanaf onze Voedseltuin) is gespecialiseerd in zaai-zaadteelt en biologisch-dynamische groenten telen. Door de corona-maatregelen kunnen ze niet al hun groenten uitleveren aan biologisch-dynamische winkels. Zo mochten wij de winterprei die overbleef komen oogsten. En de uien die niet de perfecte vorm en grootte hadden voor zaad-veredeling, zijn door Dave ook opgehaald. Een welkome aanvulling voor de voedselbanken. Dank aan de Beersche Hoeve voor de bijzondere gift en dank aan Cliff voor alle bemiddeling!

https://www.debeerschehoeve.nl/biologisch-dynamische-landbouw-6.html

Wilgentenen en hazelaartakken

De imkers en KAN hebben dit voorjaar veel gesnoeid en al die mooie takken mogen wij gebruiken voor de Voedseltuin en omgeving. De grote stevige takken kun je bewonderen in de nieuwe bonenstaken die Toon en Joop opgericht hebben. De kleine takken zijn door Michel gehakseld en vormen een goede aanvulling voor de compostbakken. En takken ertussenin? Die hebben we hard nodig om verder te bouwen aan de houtrillen.

Compostbakken en bierbostel

Onze compostbakken worden met steeds gevarieerder materiaal gevuld. De winterbedekking van de teeltbedden, maisfolie en winterstro, zorgen voor een goede start . We krijgen bierbostel van de hobby-brouwers die dit voorjaar weer aan het brouwen zijn in de Coothhoeve. Af en toe een klein beetje kippenmest uit de kippenren, gehakselde takken en natuurlijk ons tuinafval.. Maar daar hebben we niet genoeg aan om onze teeltbedden te bemesten en voortdurend te verhogen. We halen er immers veel oogsten vanaf, dus moet je minstens net zoveel weer aanvullen. Ook kan onze zandbodem nog heel veel organisch materiaal gebruiken. Daarom gebruiken we ook natuurcompost ( neutrale voedingswaarde) en champost (voor onze gulzige groenten) om niet alleen voeding aan de groentenplanten te geven, maar om ook onze bodem te verbeteren. De nieuwe composthopen liggen klaar voor het nieuwe groeiseizoen.

Wil je meer lezen over goed voor de bodem zorgen? Er is veel informatie te vinden op internet, deze site is heel volledig: https://www.goedbodembeheer.nl/mest-en-compost

www.voedseltuinboxtel.nl