Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Voedseltuin Boxtel zet egeltjes uit op De Kleine Aarde

De Voedseltuin Boxtel heeft toestemming gekregen van Egelopvang Roosendaal om 3 egeltjes op te halen om uit te zetten op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel. Beide vrijwilligersorganisaties hebben hier langer contact over gehad en zijn verheugd dat de eerste egeltjes in het natuurpark De Kleine Aarde een veilige terugkeer in de natuur kunnen beleven.

Door de warme zomer hebben meer egels moeite om voldoende water en voeding te vinden en is het aantal egels in de opvang groter dan ooit tevoren. De egelopvang heeft vooral veel babyegels binnen gekregen. Zodra de babyegels op gewicht zijn worden ze weer uitgezet in de natuur en in veilige open tuinen. Op De Kleine Aarde zijn een aantal maatregelen genomen om het terrein veilig en aantrekkelijk te maken voor egels.

Op de Kleine Aarde werken 3 vrijwilligersorganisaties samen in het natuurbeheer. KAN/voedselbos heeft een rustgebied aangelegd met een ‘egeltjessnelweg’, stenen pijpen waardoor egels de hekken kunnen passeren. De imkers/insectentuin hebben verwilderde begroeide randen ingericht waar egels voedsel en beschutting vinden. De voedseltuin heeft houtwallen aangelegd en afgelegen composthopen die schuilplaatsen en overwinteringsplaatsen bieden. De Reclasseringsmannen hebben bovendien 4 egelhuisjes getimmerd volgens de bouwtekeningen van de egelopvang, om ook op minder beschutte delen van het terrein rust- en schuilplekken te creëren .

De voedseltuin teelt op biologische en ecologische wijze groenten voor de voedselbank. De egels helpen om op ecologische wijze plaagdieren die de groenten aantasten te bestrijden. De lastigste plaagdieren op de voedseltuin zijn de slakken. Een egel eet tot wel 40 slakken per nacht.

Contactpersoon:

Maria van den Hoogen

Tuinleider Voedseltuin op De Kleine Aarde

06 2747 8141

mvandenhoogen@chello.nl

Achtergrondinformatie:

. Artikel in Brabants Dagblad van zaterdag 10 augustus ‘topdrukte bij egelopvang in Roosendaal’

Column in Mooi Boxtel woensdag 14 augustus ‘Egeltjes op de voedseltuin’