Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Wat doen we

De Kleine Aarde is meer dan een circulaire samenleving in het klein. Het is een plaats waar je welkom bent om je te laten inspireren. Een bijzondere locatie om een lezing te beluisteren, een workshop te volgen, te vergaderen of een kinderfeestje te organiseren. Allemaal in het kader van inspiratie rondom duurzaam of circulair leven. De nieuwe invulling wordt vorm gegeven. Doe mee als lid van Plaats De Kleine Aarde

https://www.deplaatsen.com/

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

 1. Woonstichting JOOST. en Heijmans
 2. Bezoekers Centrum [Bonnevie, WSD-Groep, Urban Ponics, GreentechPark]
 3. Van Coothoeve en Woonstichting JOOST.
 4. Park [Podium Circulair, Matthijs Bosman]
 5. Veldschuur Van Maris
 6. Voedselbos KAN
 7. Insectentuin en Imkerij De Kleine Aarde
 8. Voedseltuin Boxtel
 9. Groen
 10. Kas
 11. Bolwoning

Circulair leven op De Kleine Aarde

Op De Kleine Aarde vind je verschillende initiatieven van pioniers. Kom gerust eens langs om je te laten inspireren! Sommige pioniers geven educatieve workshops of lezingen.

Natuurlijk wonen: woonstichting Joost en Heijmans ontwierpen samen een duurzaam woongebouw, met 22 sociale huurappartementen. Het heeft vanuit 6 invalshoeken vergaande innovaties: materialen, energie, ecologie, water, gezondheid en gedrag. Juist de totaalaanpak maakt dit tot een uniek voorbeeldgebouw. Het appartementencomplex wordt bijvoorbeeld regeneratief. Dat betekent dat er een paar jaar na oplevering meer biodiversiteit te vinden is dan nu. Per heden (maart 2021) is de aanvraag voor de realisering van de appartementen in aanvraag bij de gemeente.

Pioniers: Woonstichting JOOST en Heijmans.

Voedselbos: in het Voedselbos zoeken experts en studenten naar natuurlijke manieren van voedsel verbouwen. Geen planten die één jaar leven, wel soorten die meerdere jaren hun vruchten geven. Veel beter voor de bodem, en uiteindelijk doet de natuur hier zelf haar werk.

Pionier: Kleine Aarde Netwerk

Insectentuin: de insectenpopulatie is wereldwijd met 75% afgenomen. Een probleem wat nog velen onderschatten. De Insectentuin met bijenhal staat vol met inheemse planten die insecten een plek geven waar ze zich thuis voelen. Imkers onderhouden de planten en controleren de populatie. Maar ze zijn ook bezig met innovatieve technieken om de insectenpopulatie positief te beïnvloeden. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van satellietdata om ontwikkelingen te volgen.

Pionier: Imkerij Het Groene Woud

Voedseltuin: in de biologische/ecologische Voedseltuin verbouwen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt groenten en fruit. Zo wordt de kracht van de natuur ingezet voor de sociale ontwikkeling van mensen. Alle verse producten komen terecht in de pakketten van de Voedselbank voor Boxtel en omgeving. Er werken op jaarbasis circa 50 mannen en vrouwen, jongeren en ouderen op deze prachtige en grote moestuinpercelen. Kom gerust eens kijken (alle ochtenden op werkdagen in het tuinseizoen, in wintertijden alleen op maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden).

Pionier: Stichting Voedseltuin Boxtel e.o.

Horeca: op het terrein van De Kleine Aarde vind je een rustgevende plek waar je na een rondleiding terecht kunt voor een kop koffie en wat te eten. Ook is er een hostel, waar je bijvoorbeeld tijdens een tweedaagse training kunt blijven slapen. En je vindt er diverse vergader- en workshopruimtes. Dankzij de omgeving worden dit gegarandeerd inspirerende sessies. In verband met de belemmeringen van het Coronavirus idd e horeca tijdelijk gesloten.

Pionier: per 1 augustus 2021 is er geen horecabedrijf actief. Er wordt gewacht op nieuwe initiatieven. Wel zijn afspraken te maken (zie onder CONTACT van deze website).

Bezoekerscentrum: in het Bezoekerscentrum is een aantal kantoren gevestigd. Hier werken pioniers aan het ontwikkelen van hun initiatieven.

Pioniers: WSD, GreenTech Park Brabant

Inspirerende lezingen en tentoonstellingen: regelmatig vinden er lezingen en tentoonstellingen plaats op De Kleine Aarde. Hierin geven bijvoorbeeld ook kunstenaars een creatieve blik op de circulaire samenleving. Er komen verschillende actuele thema’s aan bod, zoals natuurinclusieve landbouw, de toekomst van het landschap en circulair bouwen.

Pioniers: Matthijs Bosman, Podium Circulair

Bekijk het aanbod