Plaats De Kleine Aarde
Op en rond De Kleine Aarde worden vanuit Stichting De Plaatsen boerenprogramma’s ontwikkeld en een regionaal lerend boerennetwerk opgezet.
Boeren, tuinders, makers, onderzoekers, studenten, kunstenaars, wetenschappers streven naar een regeneratief landbouw- en voedselsysteem voor de volgende generaties.
De Kleine Aarde is de eerste locatie in een landelijk netwerk van Plaatsen.
Op www.deplaatsen.com/nieuws wordt verslag gedaan van de ontwikkelingen.
50 jaar De Kleine Aarde
In 2023 bestaat De Kleine Aarde 50 jaar! Een van de activiteiten waarmee we dit jubileum vieren is een expositie met activiteiten in Museum Boxtel, van 29 april tot en met 9 juli 2023.
Eetbare (bos)tuinen
Op De Kleine Aarde vind je verschillende ecologische tuinen, allemaal door vrijwilligers beheerd en onderhouden. En allemaal met hun eigen specifieke duurzame doelen. Kom gerust eens langs om je te laten inspireren. Meedoen kan ook!
- Insectentuin
De insectenpopulatie is wereldwijd met 75% afgenomen. Een probleem wat nog velen onderschatten. De Insectentuin met bijenhal staat vol met inheemse planten die insecten een plek geven waar ze zich thuis voelen. De biologische imkers van De Kleine Aarde onderhouden de planten en controleren de populatie. Maar ze zijn ook bezig met innovatieve technieken om de insectenpopulatie positief te beïnvloeden. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van satellietdata om ontwikkelingen te volgen.
Ook kweken ze jaarlijks duizenden plantjes op die allemaal geliefd zijn bij insecten. De potjes met tuinplantjes zijn te koop op De Kleine Aarde.
- Voedseltuin
In de ecologische moestuinen van Stichting Voedseltuin verbouwen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt groenten en fruit. Alle verse producten komen terecht in de pakketten van de Voedselbank voor Boxtel en omgeving. Kom gerust eens kijken: alle ochtenden op werkdagen in het tuinseizoen, in wintertijden alleen op maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden.
Contact: Stichting Voedseltuin Boxtel e.o.
- Kruidentheetuin
- Educatief voedselbos

Biomimicry Academie
Biomimicry staat voor leren van de natuur. De Biomimicry Academie helpt bedrijven en instellingen om biomimicry (zelf) in de praktijk te brengen.
Duurzaam appartementengebouw
Woonstichting Joost en bouwbedrijf Heijmans ontwierpen samen een duurzaam woongebouw, met 22 sociale huurappartementen. Het heeft vanuit 6 invalshoeken vergaande innovaties: materialen, energie, ecologie, water, gezondheid en gedrag. Juist de totaalaanpak maakt dit tot een uniek voorbeeldgebouw.
De procudures voor de start en realisatie van de bouw loopt.
Heijmans over circulair bouwen op De Kleine Aarde.
Het project heet bij Woonstichting Joost 'Natuurlijk' en heeft een aparte website.