Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Opening bijenhal en insectentuin op De Kleine Aarde

Bijenhal
Op De Kleine Aarde staat in de oude boomgaard een mooie kleine bijenhal, met muren van lemen stenen. Er ontstond een ambitieus plan voor een nieuwe bijenhal aan de oever van de grote vijver, als onderdeel van de insectentuin.

Een student van Summa College heeft tijdens zijn stage bij een architectenbureau een nieuw ontwerp gemaakt. Hoewel veel materialen van het oude onderkomen opnieuw konden worden gebruikt, moesten ook nieuwe duurzaam materiaal worden aangeschaft. Vanuit De Kleine Aarde zijn enkele partijen benaderd voor sponsoring. Er werden kleine bijdragen ontvangen van Woonstichting St. Joseph, Heijmans Bouwbedrijf en de gemeente Boxtel, die gezamenlijk 1.000 euro inlegden. In samenwerking met Stichting Food4Bees, die ook een financiële bijdrage leverde, werd een verzoek ingediend bij het Rabobank Dichtbijfonds. Dit bracht ook nog eens 1.500 euro in het laatje. De kosten van de omgevingsvergunning werden voldaan door Stichting De Kleine Aarde. Aannemersbedrijf ELK leverde kosteloos de constructieberekening. Tot slot bood Oxalis kosteloos hand en span diensten aan. Toen de begroting rond was werd een werkplan gemaakt en konden de studenten van de afdeling Bouw van Summa College aan de slag. Samen met onze imkers hebben de studenten in drie maanden tijd een prachtig nieuw bijenonderkomen gecreëerd. Net op tijd voor het moment waarop de bijen na hun winterslaap weer uitvlogen.

De nieuwe bijenhal biedt ruimte aan een 6-tal honingbij volken. Het leven van de bijen (zowel solitaire bijen als honingbijen) is uiterst boeiend en de bijenhal biedt een mooie gelegenheid dit te aanschouwen. Onze Imkers vertellen er graag over.

Insectentuin
Direct naast de bijenhal is een planten- en bloementuin aangelegd. In deze tuin worden nestgelegenheden gecreëerd voor insecten in de vorm van een puinhelling, dood hout, zand, warme zonnige plekken en donkere schuilplaatsen. Er is ook een variatie aan droge en vochtige plekken. Door een hoge diversiteit aan inheemse planten, éénjarige bloemen, vaste planten, struiken en een enkele boom wordt een gevarieerd microklimaat gecreëerd. Hierin wordt voor zoveel mogelijk insectensoorten een plek geboden.

De bijenhal en insectentuin worden geopend op vrijdag 31 mei 2019.