Wie zijn we
Wat doen we
Aanbod
Nieuws

Planeet Aarde is een hoofdletter waard

Stichting De Kleine Aarde heeft zich aangesloten bij het initiatief van Jan Juffermans om voortaan Aarde met een hoofdletter te schrijven. Hieronder legt hij zijn initiatief uit. Wie volgt?

Een paar jaar geleden belde ik met het Genootschap Onze Taal over mijn voorstel Aarde voortaan met een hoofdletter te gaan schrijven. Het leek me een mooie mogelijkheid om wat meer respect te tonen voor onze wonderbaarlijke planeet. In het Engels wordt Earth al heel vaak met een hoofdletter geschreven. Dat bleek hier ‘formeel’ echter niet te kunnen, o.a. omdat er een lidwoord voor gezet wordt… zoals bij ‘de maan’. Maar aan het einde van het telefoongesprek werd mij dit gezegd: “als je het zelf gaat doen en steeds meer mensen volgen dat voorbeeld, dan zal het ook formeel geaccepteerd worden!” Dat voorstel deed ik enige tijd later op de ‘Duurzame Dinsdag’ in september, in de oude zaal van de Tweede Kamer, gevuld met zo'n 160 mensen, en dat viel daar gelijk in goede aarde... (in dit geval blijven we aarde natuurlijk wel met een kleine letter schrijven).

Nep-planeetje Pluto wel?

Schrijf Aarde, als het over onze planeet gaat, dus voortaan ook met een hoofdletter, zo is mijn voorstel aan u! Want zijn Mars, Jupiter en Saturnus belangrijker dan onze Aarde? Andere planeten staan heel ver van ons vandaan. Toch worden ook Mercurius, Venus, Uranus en zelfs het kleine nep-planeetje Pluto wel met een hoofdletter geschreven en Aarde niet? Is respect voor de Aarde niet veel belangrijker dan het feit dat “Aarde een soortnaam is waar een lidwoord voor geplaatst wordt”, zoals het door het Genootschap Onze Taal wordt geformuleerd? Maar gelukkig is er sprake van levende taal, en kunnen we daar samen met Aarde een mooi voorbeeld van geven.

De Kleine Aarde staat er ook op

Samen met het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, roepen we nu iedereen op om mee te doen. We hopen dat binnen enkele jaren meer dan een miljoen mensen Aarde met een hoofdletter schrijven. En het gaat goed. We proberen een lijst bij te houden van alle mensen en organisaties die het al deden en mee zijn gaan doen. Zie de lijst van de doorgegeven deelnemers op de website Voetafdruk.

Note voor de scherpe kijker: in het logo van De Kleine Aarde wordt Aarde met een kleine letter geschreven. Dit is een grafische keuze. In alle geschreven tekst zal Aarde met een hoofdletter worden geschreven.

Jan Juffermans, werkte voor De Kleine Aarde in Boxtel van 1978 tot 2010, en is nu vooral actief in de Werkgroep Voetafdruk Nederland, het Platform Duurzame & Solidaire Economie, Ware Winst Brabant en Transitie Boxtel.